’’Ami vidéken történik, az nem történt meg’’
Megszűnt a GONDOLAT KULTURÁLIS MAGAZIN az ATV-ben
A halmozottan hátrányos helyzetbe került magyar kulturális élet ismét szegényebb lett egy Őt propagáló műsorral. Megszűnt az ATV Gondolat című vasárnap reggeli kulturális műsora, amelyet Hegedűs D. Géza és Trokán Péter vezetett.
Egy kereskedelmi rádió szombat délelőtti adásában hallottam Szántó Erika film- és színházrendező sirámait a magyarországi kultúra helyzetéről. Ő tizenhárom évig az Egyesült Államokban élt és dolgozott, tehát van összehasonlítási lehetősége és „rálátása” a hazai helyzetre. Arról beszélt – többek között -, hogy a vidéken létrejött művészi teljesítmények ebben a fővárosközpontú országban visszhangtalanok maradnak. Példának hozta fel: „Gáti Oszkár Győrben a világ drámairodalmának jelentős szerepeit játszotta el kiválóan, az országos kulturális sajtóban szinte észrevétlenül. Ezt a kitűnő művészt most egy TV sorozatban ismeri meg az ország, tehát ami vidéken történik, az nem történt meg!”

A kevés kulturális TV-műsor között az ATV Gondolat című műsora volt az, amely kellő terjedelemben, Hegedűs D. Géza és Trokán Péter szakszerű, felkészült műsorvezetése mellett a vidéki (utálom a kifejezést!), tehát a nem fővárosi eseményekről tudósított. Időről időre bemutatták egy-egy színház, képzőművész közösség, zenei együttes tevékenységét. A szerkesztésben hangsúlyt fektettek arra, hogy minél többen jussanak országos ismertséghez. Ez a népszerű – szakszerű kulturális műsor megszűnt. Érezni lehetett, hogy valami nincs rendben, mert szeptemberben megszűnt ennek a csatornának a Szemle című kulturális ajánló műsora.
Ugyancsak megszűnt a Duna TV GONG című - Zalán Tibor szerkesztette és vezette - kulturális program ajánló. Ez azért is szomorú, mert a Duna TV nézőinek jelentős része a határainkon-és tengeren túl tájékozódhatott a kultúra itthoni eseményeiről.
Ismét kevesebb a lehetőség arra, hogy a nem budapesti kulturális eseményekről tudósítást kapjunk.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat eredményhirdetése a közeli napokban várható. Nemrég az egyik pályázat írója arról panaszkodott: „híre kelt, hogy politikai háttéralku született, amely szerint Budapest a nyerő.”
Arról már nem esik szó, hogy a kiírás hangsúlyt fektet arra, hogy a kultúra decentralizálása érdekében, valamint a régiók kultúrájának megismertetése érdekében lehetőleg ne fővárosok nyerjék el a címet. Erre jó példa az Írország, ahol Európából nézve egy kevéssé ismert, de jelentős kulturális hagyományokkal rendelkező kisváros Cork lett a „befutó”.
A döntést a magyar kormány hozza meg, a kultusztárca ajánlása alapján, tehát – mint mindig – a politika határoz a kultúráról. Bízzunk abban, hogyha már egyre kevesebb pénz jut erre a halmozottan hátrányos területre, felelős döntés születik, hogy ne legyen igaza Szántó Erikának:

’’Ami vidéken történik, az nem történt meg’’

[ Kadelka László ] 2005-10-11 06:28:00