Pécsi Nemzetközi Kultúrhét - ’’Kommunikálj és kooperálj!’’
Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat hajrájában, 2005. július 22. és 31. között immár kilencedik alkalommal rendezi meg a SIEN Alapítvány és az Európa Centrum Kht. a Pécsi Nemzetközi Kultúrhetet.
 
Az International Culture Week in Pécs (ICWiP 2005) mára Kelet-Közép-Európa és az alpok-adriai térség egyik legismertebb tematikus nemzetközi ifjúsági fesztiváljává nőtte ki magát. Mint minden évben, idén is kiemelt témakör köré szerveződik a rendezvény. A 2005-ös találkozó mottója:
Kommunikálj és kooperálj!
Az előzetes jelentkezések alapján eddig 57 országból közel 500 fiatal regisztrálta magát, a szakmai programokra pedig 6 ország 16 előadóját hívták meg a szervezők. A plenáris ülések és workshopok középpontjában a kommunikáció, az információs társadalom és a fiatalokat is megszólítani képes kultúra témakörei állnak: Ifjúsági kultúra és demokratikus részvétel; Kommunikáció, információs technológia és globalizáció: A demokrácia fejlődésének szolgálatában?; Többszintű ifjúsági kooperáció – Kelet-nyugati és észak-déli dimenziók; Felsőoktatás, mobilitás és a „21. század hallgatója”; Fenntarthatóság és bolygónk jövője, valamint Interkulturális meta-kommunikáció és a művészetek.

A kultúrhét könnyűzenei programsorozatának fellépői között elsősorban hazai zenekarok szerepelnek. A rendezvény idén a fiatal tehetségekre összpontosít. A fesztivál tíz napja alatt mintegy húsz fellépőt láthatunk, hallhatunk, köztük az osztrák !Dela Dap formációt, a britpopot játszó Supersonic-ot és Amber Smith-t, a NEO-t, Váczi Eszter (fotó) quartettjét, a Colorstar-t és a Toy Division-t. Természetesen kiemelt szerepet kapnak a pécsi együttesek: a Peet, a Jeffo’s Dream, a jou Jane, a 30Y, az Esclin Syndo, a Spacesh!t és a Singas Project.
A zárónapon a jazzé a főszerep: fellép majd a Tropical Transform Quintet és a Hungarian Jazz Quartet. A hagyományokhoz híven érkeznek táncegyüttesek is, például a szerbia-montenegrói KUD Zora néptánccsoport, illetve a szlovák Ponitran folklóregyüttes. A nyilvános programok jelentős része idén is a gasztronómiai elemekkel dúsított borutcává alakuló pécsi Sétatéren várja az érdeklődőket.

 
A nemzetközi fesztivál Pécs kulturális életének egyik legfontosabb eseménye, hiszen a város fiatalságának évről-évre egyre nagyobb tömegeit mozgatja meg. Ahogy az elmúlt hetekben a magyar televízióban sugárzott Európa Kulturális Fővárosa kampányfilm egyik kulcsüzenete joggal utalt rá:
Pécs a fiatalok városa.

[ Kadelka László ] 2005-07-08 12:32:00