Allatkerti születésnap
136 év az emberi élet lehetséges felső határait feszegeti, de egy intézmény számára is tisztes múlt. A ma is működő állatkertek közül két tucat, ha akad, amelyik korosabb a budapestinél.
Schönbrunnban már 1752 óta működik állatkert. A Fővárosi Állat és Növénykert 1866 augusztus 9-én nyitotta meg kapuit.
Alapítói között olyan ismert személyiségek szerepeltek, mint Kubinyin Ágoston, a Nemzeti Múzeum igazgatója, Gerenday József, a Füvészkert igazgatója, Szabó József egyetemi tanár és id. Xántus János természettudós, néprajzkutató, Amerika és Délkelet-Ázsia utazója.
Xántus gyűjtéséből értékes anyagot juttatott a Magyar Nemzeti Múzeumnak, itthoni hírnevét azonban könyvei alapozták meg.
Leveleit nyomtatásban is megjelentette, és ez korának egyik legnagyobb könyvsikere volt, annak ellenére, hogy nagyobbrészt más amerikai útleírók munkáit dolgozta át, nem is mindig következetesen.
Az egykori állatkerti megnyitón részt vettek Pest városának közéleti személyiségei, az állatkert támogatói. A nagyérdemű pedig alig várta, hogy birtokba vehesse a liget legújabb látványosságát. Xántus János megbízott állatkert igazgató a medvesziklánál köszöntötte az egybegyűlteket, majd végigkalauzolta őket a kert sétaútjain.
1866-ban az állatkert területe mindössze 18 hektár, állatgyűjteménye 150 faj és 598 egyed volt, mára a terület 10,7 hektárra bővült, 500 fajnak, 3457 egyednek ad otthont.
A látogatók száma pedig 2001-ben elérte az 1,2 millió főt. Bár az állatkert az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül, és több műemlék jellegű épülete is megújult, tennivaló még akad bőven.
A gyermekeknek szóló szórakoztató műsorok után az idei születésnapra hivatalos személyek, Demszky Gábor főpolgármester, és Görgey Gábor kultuszminiszter méltatták az elért eredményeket. A kulturális tárca első embere kifejezte abbéli szándékát, hogy a főváros támogatásán és az önerőn kívül az állatkert számíthat a tárca támogatására is. Szerinte ugyanis a kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező állatkert nem kapott kellő figyelmet az előző kormányzati ciklusban. A pontos elképzelések a közeljövőben körvonalazódnak. A kultuszminiszter a Terasznak még nem tudta részletezni az elképzeléseket, csak a segítő szándékot hangsúlyozta. Ugyanis, mint mondta, például a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) életét is érintő vezetői-szervezeti struktúraváltás folyik, ezért nem szeretne elébe menni az eseményeknek. Az a szándék azonban mindkét szakember részéről elhangzott, hogy kiemelten fontosnak tartják a Nagy Szikla mielőbbi rekonstrukcióját, amely természetismereti centrumként az internetezés lehetőségét is felkínálva szolgáltathat ismereteket a felnövekvő generációnak, különösen az iskoláskorúaknak. Tudvalevőleg felújításra vár még az Aquarium, a Kós tervezte majomház is.
A vendégek és a sajtó képviselői ezután megtekintették az átalakított szarvasházat, amely többszöri funkcióváltást követően ma ismét állatgyűjteménynek ad otthont. A Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte szarvasház az erdélyi népi építészet jegyeit viseli. Belső terében elsősorban kisemlősök illetve rövidfarkú erszényesegerek találhatók.
A szintén Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján készült fatornyos madárházat a kert legszebb állatházát is megtekinthették a vendégek.
Az utóbbi évek felújítási munkáit nagy körültekintéssel végezték el. A toronycsarnok üvegablakainak külön története van. A színes ólomüveg ablakokkal történő díszítés ötlete nem új keletű.
 
Kós és Zrumeczky tervei alapján a toronycsarnok üvegablakai, ha kilencven éves késéssel is, de elkészültek. Horváth Mária szikszói üvegművész készítette el őket, és ma már minden látogató gyönyörködhet benne.

Fotó: Persányi Norina

[ Garami Márta ] 2002-08-12 11:57:00