Valentin napi virágkötészeti kiállítás és vásár
A Valentin nap az elmúlt évek során rangot vívott ki magának Magyarországon a virágos ünnepek között. Tizenötödik alkalommal kerül hivatalosan is megrendezésre a szeretet ünnepével kapcsolatos virágkötészeti kiállítás, bemutató, vásár a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, február 6-7-8. között.
 

Valentin ünnepek régen és ma

A Valentin vagy Bálint napot február 14-én ünneplik világszerte és úgy tartják számon, mint a szerelmes üzenetek, a személyes üdvözletek küldésének, a megbocsátások és a figyelmességek napját.
A Valentin napról olvasva és hallva sokszor eszünkbe jut az, miként is kezdődött ez az egész a régmúltban? Erre a történelem ad magyarázatot.
Rómában kezdődött minden. Az ünnepek közül az egyik február 15-ére esett, amit LUPERCA istennő után "LUPERCALIA"-nak neveztek el. Ő volt a hitvese az erdők, mezők, tüzek istenének Faunusnak. Ezen az ünnepen az emberek a Palatinusnál, a város leghíresebb dombjánál találkoztak, ahol a "Lupereci"-nek nevezett pap állat és kenyér áldozatot mutatott be istennőjének. Az áldozati kecskék bőréből szíjakat hasítottak, majd megcsapkodták vele az ott állókat, különösen a nőket. Ez egyben a termékenység szertartásának egyik ünnepe is volt. Ugyanazon a napon Juno istennő tiszteletére egy faládába összegyűjtötték a lányok neveit. Fiatal férfiak aztán kihúzták ezeket a neveket, ily módon összejöttek a következő évben is, esetleg össze is házasodtak. Ezért nevezzük Valentin napot a "szerelmesek napjának".
De hogy is lett a neve Valentin nap? Teljesen egyszerű. Időszámítás után 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy a Lupercalia ünnep helyett Szent Valentin napjáról emlékezzenek meg február 14-én, egy nappal korábban a régi ünnepnél.
A Valentin, magyarul Bálintot jelent. Szent Valentinról az egyház is e napon emlékezik meg. Bálint már középkori naptárainkban, misekönyveinkben előfordul, ünnepét tehát őseink is számon tartották. Népszerűségét család -és keresztnévként való sűrű előfordulása is mutatja már a középkor végén. Bálint napja már a farsang, tavaszvárás idejére esik, így a tavasz egyik szép előünnepe is.
Az 1700-as években már divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A 19. században már Valentin napi üdvözlő kártyákat küldözgettek egymásnak az emberek.
Az ünnep Magyarországon 1990-ben vált ismertté, amikor a Magyar Virágkötők, Virágkersekedők Szakmai Egyesülete megszervezte az első Valentin napot Budapesten a Kongresszusi Központban.
A Valentin nap kedvelt virága a piros vagy bordó rózsa, de más színű rózsát is szívesen ajándékoznak ezen a napon az emberek egymásnak. A tavasz közeledtével a hajtatott hagymás virágoknak is van keletje. Különösen a tálban összeültetett tavaszi virágok szolgálnak kedves ajándékként. A Valentin nap "jelvénye" a piros szív, ami a virágcsokrokba, de az apró ajándékdobozokba is bekerül.

 

Valentin Nap 2004
2004. február 6-7-8. (péntek, szombat, vasárnap)

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár

Az ünnepélyes megnyitó 2004. február 6-án, pénteken 11 órakor lesz.

Valentin virágkötészeti kiállítás
„Elmondom a virágok nyelvén…”
Marosi Andrea virágkötő mester virágkötészeti kiállítása

„A legszebb Valentin csokor” és a „Virágok farsangja” versenymunkák kiállítása

Színpadi programok

Bonsai, orchidea, bromélia, kaktusz bemutató és szaktanácsadás
Pénteken 13. 00 órakor
Szombaton, vasárnap 11. 00-13. 00 órakor
Esküvői virágkötészeti bemutatók 14. 00-16. 00 órakor.

Nyitva: péntek -szombat-vasárnap 10-18 óráig
Belépőjegy: 700 Ft, diák – és nyugdíjas jegy: 350 Ft
A belépőjegy levásárolható az Oázis kertészetben

2004-02-04 09:02:00