Kimberly naplója férfiaknak
Reggelre jobb lesz? – kérdezi a szerző
Kállai Katalint ismerjük. Színházi újságíró. Publikált az Esti Hírlapban, később színházi lapokban, és készít televíziós kulturális műsorokat. Két eddig megjelent könyve is színházi témájú. Ezért is gondoltam meglepőnek, hogy regényt írt - Reggelre jobb lesz, Kim! címmel - egy fiatal nőről, aki néha szerelmes, máskor depressziós, megint máskor pedig Afrikában számolja az állatokat.
Miért most jött az ötlet?

Tele lett a tököm mindennel.

Ezek szerint vannak a könyvnek olyan részei, gondolatai, melyek Rólad, a Te életedről szólnak?

Ez fikció. Kimberly Kness nem én vagyok.

A regény főhőse, Kimberly tévés újságíró. Te is foglalkozol ezzel, ezért gondoltam, hogy azért kicsit rólad is szól a regény.

Hosszú ideje dolgozom a médiában, így tele vagyok barátokkal és történetekkel.
Ezek a történetelemek folyamatosan munkálnak az emberben, és egyikből-másikból egyszer csak fikció lesz. Tehát annyira vagyok benne a regényemben, mint ahogyan bármely más író is benne van a saját könyvében.

Ez a Kimberly nevű egyed valami szakácskönyvet ír a regényben, miközben nem is tud főzni. Mellesleg, Te tudsz főzni?

Még senki nem halt éhen mellettem.

Melyik a kedvenc Kimberly-recepted?

Vadnyúl futtában sütve.

Érdekes a regény nyelvezete. Fiatalos, trendi, egyszerű, ami azért is meglepő, mert Tőled, mint színházi újságírótól valami "szépirodalmibbat" vártam.

Ez is az irodalom egy formája. Az elmúlt tízegynéhány évben ámulattal figyeltem, hogy miként változik a magyar nyelv. A mai tizenévesek, huszonévesek szóhasználata hihetetlenül metaforikus. Ahányszor meghallok egy gazdag jelentésű trendi kifejezést, egyszerűen lenyűgöz, és van, hogy én magam is elkezdem használni. Az utóbbi években igazi forradalom ment végbe a nyelvben, ezt pedig nem lehetett nem átélni egy regény írása közben. Ámulok ezen a korosztályon, a tízen-, huszonéveseken - akikről még nagyrészt nem tudhatjuk, hogy mi van a fejükben és sokszor indokolatlanul félre is értjük őket -, hogy mennyire agresszíven fejezik ki a kreativitásukat a nyelvben. Úgy éreztem, ezt a magamévá kell tennem.

Neved helyett miért könyved főszereplőjének a neve áll a borítón?

Mert ez napló formában írt regény. Kimberly Kness naplója. Ez az az eset, amikor nem a szerző írta a könyvet, hanem a "könyv írta" a szerzőt.

 

Felmerült bennem, tán azért nem írtad ki a neved, mert esetleg egy újabb színházi könyvre számított volna az olvasó, így elejét vehetted a félreértéseknek.

Ez igazából nem munkált bennem. A szakma egy része ismer ugyan, olvashatták már a kritikáimat, egyéb írásaimat, de félreértés? Miért? Hogyan? Ezt a könyvet egyébként sem a színházi szakmának írtam.

Hanem kiknek?

Ha nagyon magamba nézek, azt kell mondjam, a férfiaknak. Ez egy nő naplója férfiaknak.

Ha elolvassa egy férfi, szerinted mást fog gondolni a nőkről?

Nagyon sok a közhely, amikor arról beszélünk, hogy a férfiak mit gondolnak a nőkről és fordítva. Ráadásul ezek nagyon idejét múltak. Közhelyeket pedig csak közhelyekkel szoktak helyettesíteni, azzal megint nem jutunk közelebb egymáshoz. Azt gondoltam, ezzel a könyvvel talán sikerül ezt az egész férfi-nő cuccot eggyel árnyaltabbá tenni.

Te kedvelnéd a csajt, akit megírtál?

Szerintem sokkal jobb fej, mint én vagyok. Nagyon sok esetben csetlik-botlik, jó a humora, vannak nagy megzuhanásai is, de azért karakánabbul csinálja a dolgait.

Én ugyanis kezdetben nem találtam szimpatikusnak. Később egyre inkább kezdtem megérteni, hogy ugyanaz az öröme és bánata, mint a nőknek általában, persze kicsit szélsőségesebb formában. Mégis megmaradt bennem egyfajta távolságtartás a regény főszereplőjével szemben.

Akkor lehet, hogy tényleg a pasiknak írtam és ők jobban fogják szeretni, mint a nők?

Azt gondolod, hogy a pasik szeretik az olyan csajokat, akik karakánnak akarnak látszani, miközben jócskán szét is vannak csúszva?

Az biztos, hogy Kim szét van csúszva olykor, de van benne egyfajta erő, ami nem férfi- vagy nőfüggő. Talán ezt az erőt irigylem tőle, ami viszi. Mert nem lehet mindig az életen végigszánkázni vidáman a hóesésben, napsütésben.

Voltál már olyan depressziós, mint a könyved főszereplője?

Naná. Ki nem? Csak nekem nem volt mindig annyi humorom a dolgokhoz, mint neki.

Vannak a könyvben mindenféle családi zűrzavarok. Ezek is fiktív sztorik?

Annyira fiktívek, amennyire egy fikcióban annak kell lenniük. Talán azt mondhatnám, hogy az események kitaláltak, de a benne lévő érzelmek baromi őszinték.

Az írók regényeikben – és különösen az elsőben - többnyire mindig magukról írnak valamilyen elvont vagy konkrét formában.

Ehhez még regény se kell. Nem tudom, hogy Básti Juli mit mondana erre, de a róla írott portrékötetem is rólam szól valahol mélyen. Arról, hogy miként látom a világot, és Básti Julit benne. Természetesen Kimberly figurájában is vastagon az én érzelmeim vannak.

Konkrétan az, amit Te gondolsz a világról?

Nem, ez ennél sokkal áttételesebb. Én nem így fogalmazom meg magam, mint nőt vagy mint embert. Nyilván folyamatosan meg akarjuk fogalmazni a helyünket a világban - talán ezért is írtam regényt mellesleg. Több millió dolgot gondolunk magunkról, de kifelé mindig ki kell választani egyet. A könyvben azonban elszórakozhattam a választási lehetőségekkel.

Egyébként jártál már Afrikában?

Jártam.

És láttad a Big Five-ot? Bivalyt, oroszlánt, miegyebet?

Láttam, csak bent voltak a bokorban. Ott voltak, biztosan.

[ Szepesi Krisztina ] 2003-12-01 17:02:00