A Kormány elfogadta a mozgóképtörvény tervezetet
Az Országgyűlés fog dönteni
„Európában filmesek körében példátlan, hogy a szakmai képviseletben az alkotóknak meghatározó befolyásuk van. Mindenhol a világon a producerek bizonyos rétegének és a politikusoknak van befolyása, az alkotói képviseletnek meg egyáltalán nincs. Tehát ez Európában egyedülálló dolog.” Mondta Grunwalsky Ferenc a kormányülésen elfogadott törvényről.
Hiller István a kultusz tárca vezetője, tizenöt éve várt bejelentést tett:
„ Örömmel mondhatom önöknek, hogy a kormány a november 12-i ülésén elfogadta a filmtörvényt, a mozgókép törvénytervezetet. Erről a törvényről a rendszerváltás óta gondolkodik és álmodik a magyar politika, és a kormányunk megalkotta. Én fontos lépésnek, szakmai, politikai egyetértésnek, eredménynek látom a filmtörvény tervezetet.
Háttérben az elmúlt egy évben fontos és lényeges tárgyalások folytak, ennek eredményeként júliusban a filmtörvény tervezet koncepcióját én a kormány elé vittem, éppen azért ezt a szokatlan eljárást választva, hogy pontosan lássa a kormány és a miniszterelnök, hogy milyen irányban gondolkodunk.

Ezúton is szeretném megköszönni minden tárgyaló partnerünknek a konstruktivitást és a kritikát, mert ez a kettő alapozta, meg hogy mi most együtt tudjuk képviselni a tegnap beterjesztett és elfogadott törvényt. Örömömre szolgál, és őszinte büszkeséggel tölt el és mondhatom, hogy minden képviselője egyetértett azzal, majdnem úgy néz ki, mint egy középkori oklevél ezen 18 szakmai aláírás található, akik akarják, hogy meglegyen. Szeretnék ebből a jegyzőkönyvből idézni:
A kerek asztal összegzett véleménye szerint a törvénytervezet szervezeti rendszere megfelel a legkorszerűbb európai rendszernek, szakmai szempontból a tervezet korrekt.”

„Miért jó Magyarországon a filmtörvény - több pénz lesz a filmiparban, befektetési és adókedvezmények révén azt szeretnénk, azt kívánjuk, és úgy gondoljuk, hogy több tőke áramlik Magyarországra. Úgy gondoljuk, hogy külföldön is jól eladható filmek készülnek az országban. Jó tehát az országnak és biztos vagyok benne, hogy jó a közönségnek. Több film lesz és többféle film lesz. Művészfilmek, és a szélesebb tömegeket is vonzó filmek.
Miért jó a szakmának: 2004-ben másfélmilliárd forinttal emelkedik a filmszakma költségvetése, ez a költségvetési törvényben szerepel 6,5 milliárd forinttal gazdálkodhat. Ez a trend a továbbiakban is folytatódik 2005-ben 8, 2006-ban 10 milliárd forint.
A törvény 10%-os adókedvezményt biztosít azoknak a cégeknek, amelyek a filmgyártásba fektetnek be. A költségvetési támogatást pedig a független MMK osztja el, ez egy lényeges és meghatározó pillér, az állam biztosítja és garantálja a financialitását, de nem kíván beleszólni ennek szakmai elosztásába, természetesen a törvényszerű felhasználását ellenőrzi. Létrehozta a koordinációs tanácsot, aminek az a célja, hogy erősítse és kiegészítse egymást a különböző szakmai szempontok együttese.
Létrejön a nemzeti filmiroda, amely a működési és szolgáltatási feladatokat lát el. Nagy jelentőségűnek tartom, a nemzeti filmarchívum létrehozatalát, amely mint egy állami közgyűjtemény működik.
A törvény szakmai és politikai egyetértésen alapul így kerül a parlament elé, szeretnénk, ha az ellenzék pártjainak lenne politikai bátorságuk ahhoz, hogy értsünk egyet.” Fejezte be Hiller István.

 
Grunwalsky Ferenc elmondta: „Mi korszakos jelentőségűnek látjuk ezt a törvényt, nem egyszerűen a filmesek szempontjából, mert ez már túlterjedt ezen. Az egész magyar szervezet szempontjából rendkívül fontos: ez egy olyan típusú törvény, ahol a szakma egy művészeti ágazat saját magát tudja artikulálni adott keretek között és ellenőrzésen kívül senki nem, szól bele, ami nagyon fontos.
Európában filmesek körében példátlan, hogy a szakmai képviseletben az alkotóknak meghatározó befolyásuk van. Mindenhol a világon, a producerek bizonyos rétegének és a politikusoknak van befolyása, az alkotói képviseletnek meg egyáltalán nem. Tehát ez Európában egyedülálló dolog! Nagyon hosszú munkával született meg, de az hogy minden érdeket össze tudtunk egyeztetni, hogy mindenki felismerte, hogy ez közös érdek és nemcsak a miénk. Mindenki nyer nemcsak a filmesek, hanem a nézők is.”

Hiller István végül elmondta, hogy mi a törvény várható ütemezése: „Most folyik a törvénytervezet sokszorosítása, holnapi nappal minden képviselő, legkésőbb szombati nappal megkapja. Jövő héten a bizottságokban megkezdődik az általános vita, ezt követően megkezdődik a részletes vita, december 15-én végszavazásra kerül a törvény. Minden esély, megvan arra, hogy Magyarországnak meglesz az első ilyen törvénye.”

[ Kadelka László ] 2003-11-13 16:02:00