Tizenegymillió a kulturális tárcától
Támogatást kapott a Fonó Budai Zeneház
Ebben az esztendőben még tizenegymillió forinttal támogatja a Fonó Budai Zeneházat fenntartó közhasznú társaságot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma – jelentette be Hiller István miniszter október 28-án a nyolcéves Fonó születésnapi sajtótájékoztatóján.
Ez a támogatás lehetővé teszi, hogy az elmúlt hónapokban csődközelbe került Fonó folytassa alaptevékenységét: a népzenei koncertek, fesztiválok rendezését, illetve a zeneműkiadást.
Hiller István arról is szólt, hogy jövőre a tárca külön pályázati alapot hoz létre a nem állami és nem önkormányzati fenntartású (ún. "struktúrán kívüli") kulturális intézmények számára, hogy hosszú távon is biztosítsa a Fonó és a hozzá hasonló kulturális értékteremtő és értékmentő műhelyek (A38-as állóhajó, MEO) finanszírozását.
Ezek a műhelyek komoly kulturális értéket hoznak létre, így a kulturális tárcának felelősséget kell érezni irántuk. Hiller István hangsúlyozta, nem a mindenkori kulturális politika feladata megmondani, hogy mi a jó és mi a rossz, csak a megfelelő keretet kell biztosítani ezeknek a kezdeményezéseknek.
A miniszter azt is bejelentette, hogy a tárca 7,5 millió forintért vásárol népzenei CD-ket a Fonó Records Kft.-től, és egyszeri 3,5 millió forintos támogatást nyújt a Fonónak novemberi és decemberi programjaihoz. A kulturális minisztérium 1000 db Pátria CD-ROM-ot és 200 db Magyarország Népzenéje CD-t vásárol, amelyeket ingyenesen juttat el az Országos Dokumentumellátó Rendszerhez tartozó 53 közkönyvtárnak, 250 zeneiskolának és 33 főiskolai könyvtárnak. Mint ahogy azt Hiller István hangsúlyozta, a "népzenei anyanyelvünk program"-nak nevezett CD-vásárlás komoly oktatási segédletet jelent a magyar népzenekultúra megismertetéséhez.
A Pátria CD-ROM egy olyan interaktív multimédiás oktatási anyag, amely a magyar nyelvű területek teljes népzenei anyagát mutatja be, a Magyarság népzenéje című összeállítás pedig egy 10 CD-ből álló zenei gyűjtés (Vargyas Lajos népzenekutató gyűjtése), amely hazánk valamennyi tájegységének népzenéjét feldolgozza.

 

László Sándor, a Fonó ügyvezető igazgatója az eddig kapott és várható kormányzati támogatást megköszönve hozzátette: így már jövőre több nagy nemzetközi rendezvénynek is helyet tudnak biztosítani. Ilyen lesz többek között a márciusi francia–magyar, az áprilisi angol–magyar, az októberi holland–magyar dzsessztalálkozó, valamint a májusi Vajdaság Fesztivál. 2004 őszén részt vesznek a Kárpátok Alapítvány programjában, amelynek keretében a Fonó által összegyűjtött, digitalizált archív zenei anyagokat igazítják a nemzeti alaptanterv ének-zene oktatási anyagához.
A közeljövő lemezkiadási terveivel kapcsolatosan László Sándor elmondotta: hamarosan megjelenik a kiváló szaxofonos, Borbély Mihály vezette Quartet B. Üveghegy című CD-je. Most folynak a felvételei az autentikus roma zenét játszó, már nagy sikerrel bemutatkozott Parno Graszt együttes újabb lemezének, amely várhatóan december elején meg is jelenik. További terveik a Csík Zenekar, a Balogh Kálmán vezette Gypsy Cimbalom Band, valamint Lovász Irén és a Makám együttes új lemezének megjelentetése.

[ Deák Attila ] 2003-11-04 08:10:00