Nem találták ki, avagy megnyílt a Ráday Könyvfesztivál
Végigmegy Csaplár Vilmos a Ráday utcán, amelynek lakosait és vendégeit "hölgyeim, uraim, kedves rádaysták"-nak titulálja, és nem ismer rá... A képen: Gegesi Ferenc polgármester megnyitja a Ráday utcai Ünnepi Könyvhetet.
Csaplár Vilmos mint a Szépírók Társasága elnöke szólt a megnyitón mások (például Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke) mellett. Persze nem csak Csaplár Vilmosnak vannak emlékei a Ráday utca régibb állapotáról. Szürke, külvároshatári, poros út volt, a XX. század elejének málló vakolatú épületeivel. Autós márkabolthálózat egy kibetonozott féludvarban, ipari villanyszerelő szakbolt, piszkos kis műhelyek. Ment az ember eltérőleg az előkelő Üllői úttól, a Bakáts tér felé, s bekanyarodott az ELTE rosszabbik menzájának koszos betonlépcsőjéhez.
Előkelő sétálóutca a Ráday ma, járókövekkel burkolva, virágtartós. Hosszában üldögélnek elegáns kávézók, vendéglők utcatraktusában, színes ernyők alatt jólöltözött fiatalok ráérősen, még a mellékutcákban is.
A kerület vezetősége rábízott értéknek tekinti az utcát, és kibányássza belőle a drágaköveket, azokkal díszíti. Kétségtelenül csoda történt az elmúlt egy-két évtizedben itt. Nem áll persze magában, nézzük meg a város más vidékeit is, szorul kifelé a kültelek, mégis csoda. Ám van különlegessége.
A Ráday utcát ugyanis kulturális központtá fejlesztik, következetesen, lelkesen. A Ráday Könyvesház igazgatója, Orbán György (az elnökségben baloldalt) gondolta ki a Ráday Könyvhetet, amely elsősorban a könyv ünnepe, bár korántsem csupán. Sátrakat emelnek az utcán, hangosítanak, kivonul a könyv a járókelők közé. És nem eshetett olyasmi, ami bármi módon késleltethette volna június 13-án, pénteken, 18 órakor az Ünnepi Könyvhét helyi kezdetét, Gegesi Ferenc polgármester megnyitójával (a képen a mikrofon előtt).
Helyi? A Baranya Megyei Önkormányzat képviselője a POSZT 2003 üdvözletét hozta Pécsről. Kuba magyarországi nagykövete díszvendég volt (a kerületzászlótól jobbra), ám további céllal, lásd alább.
A közönség látszólag maroknyi, ám a hangosítás az utca könyveknek szentelt 400 méterén végig hallatszik, ahol az egykori úttesten üldögél székein a meleg nyáreste több száz vendége. Nem az ünnepre érkeztek, ideszoktak már régebben. Nem egy-két kocsmai részeg támasztja a falat a gyanús sötétben, mint egykor; hanem fényben fürdik a vendéglői-cukrászdai-kávézói közönség, mint valami előkelő üdülőhelyen. Ez az utca ékszerré vált.
 
Galéria IX-nek nevezik a Ráday Könyvesház előtermét. Az Ünnepi Könyvhéttel együtt kezdődött itt a Kubai Kortárs Grafika című kiállítás, amelyet Alfredo León Álvarez kubai nagykövet nyit meg. Amint mondja: Kubában a művészet korántsem sematikus, lehet ellenőrizni a képek sokféle stílusán. A kultúra összeköt minden politika felett; s ezt éppen egy politikus jelenti ki.
 
Zsúfolásig megtelt a kis terem, amely nem csupán Kuba grafikájának képviseletével volt elfoglalva, hanem tágabban a spanyol kultúrával. A nagykövet nagy örömmel maga mellé szólított egy jelenlévő spanyol írót. A közönség soraiban pedig jelen volt Lippai Andrea táncművész is (utolsó képünk közepén), aki a Ráday utca műsoros dobogóján 14-én késő délután az általa bel- és külföldön népszerűsített flamenco bemutatójával lép fel.
 
Nem, az előző cikünkben leírt elvont példázathoz hasonló jelenségek - bár például az egykori Ráday utcából is lépten-nyomon ismerősek - ma már nemigen fordulhatnak elő a magyar valóságban. Kirínának az elegáns környezetből. Ma csak csettint az ember, és lám: internethozzáférés keletkezik a nyílt ferencvárosi aszfalton; holnap legyen a Ti vendégetek!
[ Norman Károly ] 2003-06-13 23:32:00