Gyemeknap 2003 - programok
Május utolsó vasárnapja GYERMEKNAP. Reméljük, hogy a gyermekeinknek minden vasárnap gyermeknap, ha valamilyen okból mégsem az, abban mi szülők vagyunk a hibásak. Idén is számos programból lehet választani. Külön felhívjuk a figyelmet a Nemzeti Színház által az épület köré szervezett programokra és a Gyermekkönyvnapokra a Millenáris Parkban.
A II. világháború után nem sokkal, 1945 decemberében jött létre a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség, a Women's International Democratic Federation (WIDF), azzal a céllal, hogy - elsősorban a háború sújtotta országokban, de általában is - a nők és a gyermekek jobb sorsa érdekében tevékenykedjék. Politikai szervezetként a fő eszköze a mozgósítás volt; jelenleg száznál több országban működik tag-, illetve társszervezete.
1949 novemberében hozta a WIDF azt a határozatot, amelynek értelmében ajánlja legalább évi egy Gyermeknap megrendezését. A gyermekek iránti elkötelezettség ilyen demonstrációja nem előzmények nélkül való: már 1931-ben rendeztek Gyermekhetet, jótékony céllal. A Gyermeknapot különféle országokban szokás más időpontra is tenni, talán a mennél mozgósítóbb programok számára megfelelő időjárás érdekében. Magyarországon mindenesetre május utolsó vasárnapja a Gyermeknap, amelyet 1950-től ünneplünk.

Az idei programokból:

Családi Véradó- és Gyermeknap
2003. május 24-25-én a margitszigeti Nagyréten, a Bringóvárnál és a Gyermektáborban!

További helyszínek és programok a Gyermeknapon:

 

A GYERMEKNAPON is várja kicsiket és nagyokat Európa legnagyobb szabadtéri, vasúti múzeuma.

A Vasúttörténeti Parkban vasárnap minden gyermek vágya teljesülhet, vezethet mozdonyt, melynek jutalma egy névre szóló "tiszteletbeli mozdonyvezetői oklevél", a bátrabbak erejüket is kipróbálhatják a kézihajtányon.
A V63 villanymozdonyból kialakított életnagyságú mozdonyszimulátorban akár az igazi mozdonyvezetők 140 km/h sebességgel lehet száguldani.
Könnyu és nehezebb útvonalak közül válaszhat minden gyerek, vezethet akár a VÁC-tól NAGYMAROS-ig.
A Vasútpark Gyermeknapi meglepetéseként ingyenes utazhat lóvasúton a család minden tagja.
Az interaktív programok mellett arcfestés, vetélkedők, és rajzverseny is várja a látogatókat.

Vasárnap Mesevonat is indul 9.45-kor a Bp. Nyugati pu.-ról. A Vasútpark Sínházában a Vitéz László és Hakapeszi Maki ősbemutatója szórakoztatja a csemetéket 10.30-tól 13.00 óráig.

Cím: Budapest, XIV. ker. Tatai út 95.
Információ: 428-0180
MÁV nosztalgiavonat

 

Gyermeknap a Nemzeti Színházban

Millenáris Park Gyermekkönyvnapok

Gyermeknap a Gyermekvasúton

Minimax Gyermeknap

Gyermeknap a Pólus Centerben

Természetesen nem csak Budapesten rendezik meg a Gyermeknapot az egykori gyermekek a maiak részvételével, a fentiek csupán ízelítőt jelentenek! Reméljük, mindenki mindenhol jól szórakozik!

[ K.L.-N.K. ] 2003-05-23 06:46:00