Európa kulturális sugárút - spontán taps és síró gyerekek
Ingyenesen látogatható múzeumok, szabadtéri koncertek minden műfajban és mennyiségben, gyerekprogramok, folklór-előadások, táncház, utcabál. A felsorolás csak szerény keresztmetszetét képes visszaadni az április 5-ei rendezvénynek, mely az „Európa kulturális sugárút” nevet viselte. A Terasz a teljesség igénye nélkül számol be olvasóinak az egész napos kavalkádról.
A Vártól a Városligetig – talán ez is lehetett volna egy szlogenje a kulturális köntösbe öltöztetett politikai eseménynek.


Ez egyszer messze nem az ártó szándék, a mindent „cikizünk” hozzáállás kényszeríti ki az állítást. A 35 helyszínen zajló előadások, melyeknek a Budai Vár, az Erzsébet tér, az Andrássy út Opera – Oktogon közötti szakasza és a Városliget adott „otthont” reggel 10-től éjfélig, jól mutatták kultúránk sokszínűségét. A művészi értékek – áttételesen – azt is szimbolizálták, hogy Magyarország minden tekintetben alkalmas az uniós csatlakozásra.


A Terasz elsőként az Erzsébet téri Gödörben Tüske papát nézte meg.

Tüske papa táncmutatványa
 

Hogy Tüske papa nem csak az idős bohócok hagyományos tréfáival szórakoztatta a közönséget – hiszen a gyerekekkel eljönnek az apukák, anyukák is – azt a fotó is tanúsítja. Remek táncok és rap betétek készítették elő a varázslatot.

Tüske papa és Vanília csokivarázslás közben
 

Jó lesz-e csokivarázsláshoz a Csiribú, csiribá varázsige? – kérdezte Tüske papa a közönséget. A válaszadás meglehetősen cseles volt. Álljon csak fel ott az a család és feleljen kórusban! – kérte meg apukát, anyukát és gyermekeiket a bohócmester. Majd arra hivatkozva, hogy nem lehetett hallani, még kétszer megismételtette velük. A tréfán jót nevetett mindenki! A temérdek csoki végül Tüske papa és örök társa, Vanília segítségével a negyedik bőröndből került elő. Lett is egyből „csokizápor.”

Lufiosztogatás
 

A bűvész és a mézeskalács lovagok produkciója után az ifjú bohóctanoncok osztották szét a lufiállatkákat a gyerekközönség között.

Néder Norbert ... ... és ketyeréi
 

A Liszt Ferenc téren a Ládafia vásári komédiások „vertek sátrat”. Mulatságos, vidám történeteikbe bevonták a gyerekeket is. Kereplő, furulyák és más, egyszerű népi hangszerek eszközök színesítették a Néder Norbert vezette társaság műsorát.

A Tücsök Népzenei Együttes
 

A Tücsök zenekar az Oktogon – Andrássy út torkolatban telepedett meg. A fiatal zenekar a nógrád megyei Mihálygerge községből jött. Szlovák nemzetiségi színekben, de nem csak felvidéki muzsikát előadva ragadtatta tapsra a közönséget. Repertoárjuk a maros vidékéről való archaikus forgatós muzsikától a mezőségi szökősökön át a dunántúli ugrósokig terjedt. A fennállásának tizedik évfordulóját ez évben ünneplő együttes nem fukarkodott a szlovák verbunkokkal és csárdásokkal sem. Tavaly novemberben megjelent CD-jükről szarvasi, gömöri, zempléni szlovák dallamok is felcsendültek. A zenekar ifj. Egyed Ferdinánd vezetésével sikerrel szerepelt már angol, olasz, svéd és finn fesztiválokon is. Több televíziós stáb és számos külföldi érdeklődő fotózta a fiatalokat az elismerő nyíltszíni tapsok közepette.

 

Magyarországon is egyre népszerűbbek a zászlóforgató-dobáló hagyományőrző csoportok. A nagy ügyességet kívánó különleges gyakorlatokat hol néhány fős, dobosokból és trombitásokból álló zenekar kíséri, hol egy egész „hadsereg” fanfárokkal, kürtökkel kiegészítve. Ezen az ünnepen nagy létszámú együttes bűvölte el az érdeklődő közönséget.

 

A Brass in the Five fúvósötös az Opera balkonján adott koncertet, míg a Honvéd Együttes Népi Zenekara Szalai Antal vezetésével és a Honvéd Férfikar – karigazgató: Pálinkás Péter – az Opera előtt és annak lépcsőjén talált alkalmas helyet a Strauss-keringők előadására.

A Honvéd Férfikar
 

Az Operával szemben állították fel a Honvéd színpadot. A Terasz a népszerű színész-műsorvezető, Novák Péter vezette Kimnowak együttes és az A-versio jazz együttes műsorát kísérte figyelemmel. Az A-versio vendégei voltak – mások mellett – Berki Tamás blues énekes és Jávori Vilmos kiváló jazz-dobos.

Novák Péter Berki Tamás Jávori Vilmos
 

A Terasz számtalan érdekességbe botlott a programvadászó délutáni séta alatt. Ezek közül bemutatjuk az érem két oldalát: íme, a szavazz az EU mellett – szavazz az EU ellen dialektikája.

Mondj igent!
 
Mondj nemet!
 

A változatos programokat igencsak sokféle közönség tekintette meg. A gyerekekről már korábban szóltunk. De sikerült lencsevégre kapni az önfeledten mulató hajléktalant, s a bagi Muharai Elemér Hagyományőrző Együttes egy idős táncosát is. Nem túlzás azt állítani, mindenki jól szórakozott ezen a napon.

 

Fotók: a szerző felvételei

A szerkesztő megjegyzése.

A sok kellemes program mellett volt kellemetlen meglepetés is.
A sajtótájékoztatón és minden nyomtatott - egyébként színvonalas - szórólap, a Pesti Est külön kiadása, a rádiók beharangozása hangsúlyozta a rendezvények és a belépők INGYENESEK. Sok többgyermekes család gondolta úgy, hogy kihasználva a lehetőséget meglátogatják az Állatkertet. Szomorú csalódást okozott több családnak, hogy az ígéret ellenére, belépőjegyet (fotó) kellett vásárolni. Az még elfogadható lett volna, ha a felnőtteknek kell és a gyerekeknek nem, Több család kénytelen volt visszafordulni a bejárattól.
A Parlamentben április 4-én, az Eu-csatlakozással kapcsolatos kulturáli konferencián jelen volt és felszólalt az állatkert igazgatója is. Amikor az elnöklő Mélykuti Ilona felhívta a figyelmet a másnapi rendezvényekre és azok ingyenességére, az igazgató úr nem szólt egy szót sem.
Remélem azok akiknek a hátrányos helyzetük miatt, síró gyermekeikkel, vissza kellett fordulni a bejárattól, a nem európai gesztus miatt, azért a csatlakozásra fognak szavazni.

K.L.

[ Oszvald György ] 2003-04-07 13:39:00