Születésnapi levél - Szilágyi Zsuzsának
"Számomra legalább annyira fontos, hogy ebben a kíméletlen, csörtető, egyre kapcsolatnélkülibb világban Te végig közösségi ember tudtál maradni."
(Szűcs Miklóstól)
Drága Zsuzsa!

Egy kicsit szégyellem magam, de egy mentségem mégis van. Álmomban sem gondoltam volna, hogy vasárnap kerek születésnapot ülsz. Valaki mégis megsúgta ezt nekem.

Mi csak 12 éve ismerjük egymást és Te nagyon jól tudod, hogy mennyire nagyra tartalak mint színészt és embert is. Te nem tartozol a sztárolt, „híres” színésznők közé, de aki ismer tudja, milyen nagyszerű színésznő vagy. Számomra legalább annyira fontos, hogy ebben a kíméletlen, csörtető, egyre kapcsolatnélkülibb világban Te végig közösségi ember tudtál maradni.

Én itt most nem fogom az összes szerepedet felsorolni, de amit legutóbb a Macbeth-ben is csináltál, tanítani lehetne. Pár éve csendben kaptál Jászai-díjat, amit már nagyon megérdemeltél.

Szűcs Miklós Szilágyi Zsuzsa

Drága Zsuzsa! Így az éteren át is isten éltessen sokáig. Kapjál nagyon sok szép szerepet és dolgozz továbbra is egy jó közösségben, mint a Budapesti Kamaraszínház társulata. Nevükben is köszönt:


(Szűcs Miklós)

Szilágyi Zsuzsa
Született: Budapest, 1952. október 27.
Tanulmányok: Színház- és Filmműv. Főisk., 1973-77. Életút: 1977-82 a Mikroszkóp Színpad, 1982- a Népszínház, ill. a Bp.-i Kamaraszínház tagja. Jászai Mari-díj (1997).
Főbb szerepei: Hédi (Szép: Lila ákác), Eugénie (Feydeau: Bolha a fülbe), Donna Lucia (Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charley nénje), Anya (Fassbinder: A fehér méreg), Alibabamama (Taylor-Nield: Ali Baba és vagy 40 gengszter), Erika (Fehér: Ez az ország eladó), Rendőrnő (Eörsi: Sírkő és kakaó), Matild (Szakcsi Lakatos-Csemer: Cigánykerék), Heléna (Shakespeare: Troilus és Cressida), Borcsa (Rideg: Indul a bakterház), Lebuj Jenny (Brecht-Weill: Koldusopera), Kisvicákné (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Özvegyasszony (Shakespeare: A makrancos hölgy), Josie (Dunn: Gőzben), Toine (Gems: Piaf), Angyal (Szabó: Joe evangéliuma).

Szűcs Miklós
1970-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsészet-tudományi karán magyar-történelem szakon, majd a MUOSZ három éves újságíró iskoláját végezte el.
1979-ig rendszeresen jelentek meg színházkritikái, többek között a Színház c. lapban. 1973-tól hat éven át munkatársa, majd 1990-ig ügyvezető titkára volt a Magyar Színházművészeti Szövetségnek.
1990-ben pályázat útján választották meg az akkor még Népszínház igazgatójának, mely posztot azóta is folyamatosan betölti.
A színházi szakma egyetlen manager-igazgatója. Színházvezetését jó ízlés, kitűnő elemzőképesség, pénzügyi érzék, szervezőkészség jellemzi, így teremtve meg színházának azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a színház számára a gördülékeny munkát és magas fokú művészi tevékenységet. Hangsúlyt helyez arra, hogy kísérleti jelleggel fiatal drámaírók, színművészek, tervezők és alkotóműhelyek mutatkozhassanak be a közönségnek.
Munkája elismeréseként 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A magyar színházművészet nemzetközi megismertetéséért és elismertetéséért végzett munkájáért 2002-ben Hevesi Sándor-díjat kapott.

2002-10-27 12:23:00