Születésnapi levél - Gömöri Endrének (80)
A Figyelő főmunkatársa, Pulitzer emlékdíjas, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjének kitüntetettje, az Európai Unió Újságíródíjának birtokosa, Pethő Sándor díjas, 1992 óta a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke.
(Wisinger Istvántól)
Drága Bandi!

Azt szokták mondani, hogy aki nyolcvankodik, az már öregember!
Te biztos nem vagy az! A bölcsesség nem korhoz kötött és akik előbb ismertek, mint én azok azt mondják, hogy Te már fiatalon is ilyen voltál. Minden hónap ügyeletes szombatján, amikor kinyitom a Népszabadság mellékletében publikált külpolitikai esszédet ámulok, szégyellem magam és irigykedem!
Ámulok, mert kiderül újra, hogy mennyi minden történt körülöttünk, amiről nekem fogalmam se volt. Szégyellem magam, mert újra és újra eszembe jut, hogy amit megtanulhattam volna Tőled azt se sikerült mind ellopni és ha beleszakadok akkor sem fogunk már egy ligában játszani. Pedig esküszöm, hogy mióta ismerlek, mint szerzőt és kollegát, azóta igyekszem. Hogy hiába, azt meg azóta tudom, mióta megtisztelsz a barátságoddal. És irigykedem, mert szemem láttára fiatalodsz, miközben én öregszem. Látod, amit nem veszek észre, emlékszel arra, ami nekem soha nem jutna eszembe, és olyan pontosan írod le, amit akarsz, ahogy eszedbe jut. Ezt is Neked köszönhetem, hogy innen tudom, hogy hol kezdődik a jó újságíró. De csak ettől még nem az. Egyetlen elégtétel, hogy mindig is Te voltál közöttünk a legokosabb és közben az a szerencséje a MÚOSZ-nak, hogy a tiszteletbeli elnöke is Te lettél. A Ki kicsodából kimaradtál és én mindig őrizni fogom azt a derűs mosolyt, amit emlékezetem exponált a memóriám üveglemezére, amikor csodálkozva rákérdeztem, hogy ez a képtelenség hogyan fordulhatott elő?

„ Pistukám…. ” – kezdtél bele ritka felesleges mondataid egyikébe, de már nem emlékszem hogyan fejeződött be. Felesleges talán azért volt, mert mindenképpen az egyetlen, amelyet nekem fogalmaztál és nem sikerült meggyőzni vele. Sok minden egyéb miatt azért is bámullak, mert bár utólag mindig kiderül, hogy neked van/ volt igazad és igen ritkán fogadják meg tanácsaidat, ennek ellenére Te mindig szelíden, a leghevesebb vita legfölöslegesebb fordulójába is belevágsz és végigmondod, akár érdemes, akár nem. Nagyon, nagyon remélem, hogy még sokáig leszel türelmes velünk, azt is remélem : tudod, hogy egyre nagyobb szükségünk van Rád és ha valóban a szakma Prosperója lennék, akkor kiadnám az utasítást, hogy kezdjen el mindenki a Gömörire hasonlítani. Soká tartana, amíg ebből valami is megvalósulna és egyetlen kivételes alkalom lenne, amikor a magyar sajtó uniformizáltságából bármi haszon is fakadna.
Azt is szokták mondani, hogy milyen szép dolog az öregség. Erre viszont, aki már személyes tapasztalatokból tudja az ellenkezőjét az gyorsan vissza is kérdez: csak egy bizonyítékot mondjál? Én rólad többet is tudok! Például azt, hogy hogyan érhet el valaki tekintélyes kort úgy, hogy a fizikai nehézségei ellenére irigylésre méltó. Éppen azért, amit elért. Igyekezz, hogy sokáig vigyázhassunk rád és tudnod kell, hogy pótolhatatlan vagy ezért kötelességed gondoskodni arról, hogy mi ezt sohase vehessük észre.
Isten éltessen sokáig![ Wisinger István ] 2002-10-14 10:32:00