Sci-Fi filmfesztivál Triesztben
Leleplezett titkok 40 év után
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Triesztben a tudományos-fantasztikus filmek seregszemléjét. A műfaj immár negyvenéves klasszikusa az Alien. Innen származik az idézet: “Mi vagyunk az új szörnyetegek, emberi lények, zombik, akik leromboljuk a környezetünket, amelyben élünk.”
 
A fesztivál vendége volt Phil Tippett, a különleges effektek mágusa és Tito Stagno, olasz televíziós műsorvezető, aki hazájában élőben közvetítette annak idején az első ember Holdra szállását.
A számos konferencia csaknem mindig érintette a kérdést, ha nem épp arra szerveződött, hogy a világ jelenlegi legfőbb problémáját, a klímaválságot tárgyalják. És ha már sci-fi, természetesen a legtöbbször szóba került téma az emberiség másik bolygón való túlélése.

 
A látott filmek közül feltétlenül szólni kell a dokumentarista Alexandre O. Philippe munkájáról, amelyet Memory – The origins of Alien címmel vetítettek versenyen kívül világpremierként. Meglehetős vitákat gerjesztett azzal, hogy az eddig tévesen az Alien szerzőjének tartott Ridley Scott rendezővel szemben a megszólaló tanúk egyértelműen Dan O’Bannont tartják az igazi szerzőnek. A már elhunyt forgatókönyvíró mellett a dokumentumfilm másik főszereplője H.R.Giger a szörnyű chestburster megalkotója. A már elhunyt forgatókönyvíró özvegye, Diane O’Bannon mutatta meg azokat az első rajzokat, amelyek még messze voltak a végleges figurától, de Bannontól származnak. Követve az 1971-ben keletkezett 29 oldalas forgatókönyvet, melynek munkacíme Memory, valóban kiderül, ki is a film igazi szerzője. Végül H.R. Giger erősítette meg, hogy O’Bannon instrukciói alapján alakult ki a végső rémes chestburster. H.R Gigertől a filmben elhangzik egy O’Bannonnak szóló mondat: “Én, a producerek és a leendő rendező Walter Hill téged akartunk.” (A megjegyzés arra utal, hogy Scott előtt Walter Hillt kérték fel rendezőnek). A filmben előkerülnek azok a ma már anekdotává szelidült háttérinformációk, amelyek egyikét Veronica Cartwright színésznő mesélte, hogy a forgatások során mindenki fuldoklott a fojtogató bűztől, ami a mindent elborító művérből és a hulladékokból áradt. A szerző gazdag anyaggyűjtést végzett és halmozott fel Lovecraft-tól Francis Baconon és Hieronymus Boschon át a görög tragédiákig és Freudig, ezek mind egyfajta szimbolikus és kaotikus hátterét képezték a mozinak.
Epilógusként a rendező a következőket mondja a film végén: “Remélem, aki látta a Memory című filmet, az többé már nem tudja a korábbi módon nézni az Alient. Remélem, a nézők úgy gondolnak a mozira, mint egy modern csatornára, amelyen keresztül másként, mélyebb értelemben beszélhetünk a mítoszokról, mint kollektív tudattalanunk titokzatos mechanimzusáról.”
Mondhatjuk, hogy nincs igaza?

 
A díjazott alkotások:

Az Asteroid díjat első, második, legfeljebb harmadik filmjével jelentkező rendező kaphatja. Ezúttal az Aniara svájci rendezőpárosára esett a választás: Pella Kågermanra és Hugo Liljára. Az ő történetükben Aniara egy interplanetáris hajó, amelyet a hős Mima vezet és megpróbálja átmenteni a már élhetetlenné vált Földről a túlélőket az új hazába, a Marsra. Erősen környezetvédő indíttatásból született mű, amely nem ismer bocsánatot a természet ellen elkövetett katasztrofális emberi bűnökért.

 
A Méliès d’argent díjat, amely a legjobb európai nagyjátékfilmért jár, Mike Ahern és Enda Loughman kapta az Extra Ordinary című filmért. Az ír folklórban fogant szellem-film főszereplője Rose, gépjárművezetés oktató, beveti szuper képességeit egy lány megmentéséért, mert egy csődbe ment rocksztár kísérti, aki egyezséget kötött az ördöggel, hogy visszatérhet. Az alkotóknak sikerült tökéletes egyensúlyt teremteni a horror és az őrült komédia között. Ezt igazolják a további díjak is: Web Kritikusok díja, egy hetilap elismerése, a Nocturno Nuove Visioni-díj és a Közönségdíj.

 
Rai-4 Wonderland díjat kapott Jeremy Gardner és Christian Stella (USA) After az Midnight című moziért. A romantikus horror karcos iróniával mesél egy fiatal pár válságáról, akik fokozatosan csúsznak bele a szenvedély egyre perverzebb és rombolóbb örvényébe.
Asteroide Életműdíjat kapott Phil Tippett, a különleges effektek kétszeres Oscar-díjas mestere. Nevéhez fűződik a Jurassic Park és Jedi visszatér.

Vincenzo Basile Polgár
Fordította: Máté Judit

2019-11-06 10:50:00