A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film
A tavalyi Aranypálmás Koreeda Hirokazu filmjével nyit a Cannes utáni második legrangosabb európai filmfesztivál. Az egykori magyar újhullám jelképévé vált Sodrásban, Gaál István alkotása felújított változatát is levetítik. Vincenzo Basile Polgár tudósítása.
 
A nyitófilm japán rendezője egy család szűk világát tárja fel: örömök, kis és nagy hazugságok, megbántások és megbánások, sértődések és békülések, amelyek mind felkínálják a személyiségek fejlődését is. A főszerepekben nagyágyú sztárok: Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke.

A beharangozó sajtótájékoztatón Alberto Barbera fesztiváligazgató külön figyelmet szentelt a női rendezőknek, bár csak ketten képviselik a női nemet, az arab Haifaa Al Mansour és az ausztrál Shannon Murphy. “Noha a filmek többségét férfiak jegyzik, mégis az tapasztalható, hogy az ő személetük is érzékenyebbé vált. Szerzői látásmódjuk mind a történelmre, mind a múltra, mind pedig a jelen valóságára úgy tekint, hogy elkerülik az egyszerű krónikás nézőpontjának csapdáját” – állítja az igazgató.

Mick Jagger
 
A vörös szőnyeget ezen a nyárutón többek között Steven Soderbergh, James Gray, Pablo Larrain, Atom Egoyan, Noah Baumbach, Joaquin Phoenix, Roger Waters és egy jumping Mick Jagger tapossa majd. Utóbbi jelenlétét már csak azért is nagyon várják a rajongók, mivel néhány hónappal ezelőtt kényes szívműtéten esett át.

Roman Polanski ellen továbbra is érvényben van a több évtizedes tiltás, hogy átlépje az olasz határt, ezért új filmje bemutójára skype-on fog bejelentkezni. A J’accuse című filmje a Dreyfus ügyet dolgozza fel Jean Dujardin és Louis Garrel főszereplésével.

A még mindig viták kereszttüzében álló Netflixet három produkció képviseli: a Marriage Story Baumbach-tól Scarlett Johannsonnal, Steven Soderbergh filmje, a The Laundromat, főszerepben: Meryl Streep, Gary Oldman és Antonio Banderas, valamint David Michod filmje a The King V. Henrikről.

Brad Pitt
 
Brad Pitt az Ad Astra című filmben az űrben elveszett apját keresi James Gray művében, Todd Philipps pedig a sokadik Joker-rel jelentkezik, melyben Joaquim Phoenix Robert De Niro partnere.

Két nagy egyéniséget is megidéz a fesztivál versenyen kívül, egyikük a húsz éve halott Stanley Kubrik, akitől a felújított Tágra zárt szemeket vetítik. A másik nagy egyéniség a tizenkét éve távozott Gaál István, akinek első nagyjátékfilmje, a Sodrásban lesz látható ugyancsak felújított kópiával. Gaál István mindig is szívesen látott vendége volt az olasz filmvilágnak, hiszen a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola után a római Centro Sperimentálén szerezte további képesítését. Nem véletlen a választás, hiszen a Sodrásban máig megőrizte azt a frissességet, amely készítése idején jellemezte. 1964-ben Sára Sándor operatőrrel egy egészen újszerű képi világot alkottak. A magyar újhullám első nemzetközi sikere és jelképe volt a film, amelynek költőiségét, frissességét és újszerű hangvételét Pierre Paolo Pasolini is elismeréssel emlegette. A teljeskörűen felújított alkotást a magyar közönség a velencei bemutató után a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatja majd.

Sára Sándor - Gaál István
 
Az Orizzonti Shorts nevű szekcióban látható a GUO4 című kísérleti rövidfilm, amelynek szintén van magyar vonatkozása. Rendezője ugyan angol, Peter Strickland, de Molnár Csaba és Muskovics Gyula a két főszereplő.

A Velencei Filmfesztivál kiemelkedő eseményének ígérkezik az életmű-díj odaítélése, amelyet idén Gosta-Gavras vehet át.

Vincenzo Basile Polgár
Fordította: Máté Judit

2019-08-21 05:10:00