115 éves a Teddy maci
A Jókai Színház bemutatta Alan Alexander Milne: MICIMACKÓ c. mesejátékát Tege Antal rendezésében. Díszlettervező Egyed Zoltán, jelmeztervező Kiss Kata, a címszereplő Gulyás Attila. A bemutatóhoz kapcsolódóan Mackó-kiállítást rendeztek a színház előcsarnokában egy magán-gyűjteményből.
 
Ha tortát kéne sütnünk a Macik születésnapjára, bizony jó nagy fába vágnánk a fejszénket, hiszen idén ünneplik a 115. születésnapjukat.
Nézzünk egy kis Medve-ológiát, melyből kiderül, hogyan is született meg az erdő rettegett, vad és veszedelmes lakójából ez az édes kis szőrmók, amit gyerek korunkban mindenhova magunkkal cipel/t/ünk.

1902. novemberében az Amerikai Egyesült Államok közkedvelt elnöke, Theodore Roosevelt, akit mindenki csak Teddy-nek becézett, megjelent a Mississippi–Louisiana-határvita rendezésére összehívott konferencián. Két tárgyalás között egy közeli erdőben vadászatot rendeztek az elnök tiszteletére, mely akkor népszerű időtöltésének számított. Roosevelt fogta a puskáját… de szerencsére nem kapott puskavégre egy komoly vadat sem, ezért kísérője, egy híres medvevadász fogott egy feketemedve-bocsot, s kikötötte egy fűzfához, hogy így az elnök könnyen elejthesse a zsákmányt.

Roosevelt elnök azonban mélységesen felháborodott a sportszerűtlen ötleten és nemhogy lelőtte volna a kis állatot, hanem azonnal utasítást adott a szabadon bocsátására.
Megmenekült így a kis bocs.
Másnap a Washington Post-ban megjelent egy karikatúra amin a kölyökmaci kötéllel a nyakában rémülten pislog, és az elnök, amint leeresztett fegyverrel elfordul a védtelen jószágtól. Egész Amerika értett a jelenetből: az elnök védelmet nyújt a rászorulóknak, rá mindig számíthatnak az elesettek. Ezzel a nemes gesztussal még jobban belopta magát az emberek szívébe. Későbbi választási kampánya során mindvégig magánál hordta Teddy-kabaláját.

 
Elolvasván a Washington Post cikkét, Morris Mitchom brooklyni cukorkaboltos, gondolt egyet és a karikatúra alapján készített egy kitömött mackót, majd kitette boltja kirakatába díszként. Teddy elnököt pedig tisztelettel felkérte a keresztapaságra, adná-e becenevét az új játéknak. Ezt követően a kirakati maci nyakában megjelent egy tábla: Teddy’s bear, azaz Teddy mackója. Az üzletet megostromolták a vevők, Mitchom gyorsan át is nyergelt a cukorka árusításról a játék forgalmazásra, és vállalkozásából hamarosan hatalmas világcég kerekedett. A dátum 1903. február 15.

 
Európában erről mit sem tudva a német Margarete Steiff megvarrta az ugyan nem túl romantikusra keresztelt 55PB nevű macit. A hölgy egy gyermek-betegség következtében tolószékben élte életét, ám mindennapjait rendkívül jó kézügyességének és alkotókedvének köszönhetően játékok készítésével töltötte. Az 55 centis, plüss, és mozgatható=55PB sikere akkorára nőtt, hogy a lipcsei játékvásárt követően egy év múlva már 3000 fogyott el belőle Amerikában. Az eredeti Steiff mackónak a fülében találhatunk egy jellegzetes Steiff gombot, mely az eredetiségét igazolja.
Kitört a Mackóőrület, ám az első Macik nem sikerültek valami mosolygósra. Viszont az új játék beindította a tervezők fantáziáját és azóta végeláthatatlan mennyiségben, formában, színben és méretben találkozhatunk velük világszerte vásárokon, játék és ajéndékboltok kirakataiban, vagy éppen régiség vásárokon.

 
A századelőn a brit kirakatokat is ellepte a teddybear. Egy angol kisgyerek, Christopher Robin (azaz Róbert Gida) is kapott egy csacsi öreg medvét, akit a londoni állatkertben közszemlére tett öreg, már fogait vesztett kanadai medve, Winnipeg után Winnie-the-Pooh (azaz Micimackó) névre keresztelt.
A kisfiú papája, A. A. Milne 1926-ban erről az eseményről írta meg a Winnie-the-Pooh-t, a Micimackót, amiből minden gyerek megtanulhatja és minden felnőtt felidézheti, hogy mi is az a szeretet, a gyengédség, a barátság, csupa olyan képesség, amellyel könnyebb átvészelni az élet felhősebb pillanatait. Christopher játékai a mai napig egy amerikai könyvtárban vannak kiállítva a gyerekek legnagyobb örömére.

 
A Jókai Színházban most vendégeskedő Maci kiállításon megtalálhatók többek között a híres … Tatty Teddy család, akik foltozott szürke szőrme bundát hordanak, kék az orruk, és MeToYou címke szerepel a névjegykártyájukon. TY Bear családot, melynek tagjai könnyedén üldögélnek a pamlagon, a bennük lévő apró gyöngyök miatt. A szivárvány minden színében pompáznak, ők képviseltetik magukat a kiállításon a legnagyobb családi létszámban. Nem ritka köztük az ikerpár.

 
Paddington mackót már a könyvekből, a mozi-, és rajzfilmekből is jól ismerhetjük. A kismackót a sötét Peruból küldték el Angliába és a Paddington vasútállomáson álldogált tanácstalanul, amikor egy család magához vette. Nyakában a felírat: Please look after this bear! Kérem, gondoskodjanak erről a medvéről!
Jellegzetes kapucnis kabátot visel, melyről a modern divattervezők elkészítették saját változatukat. Kiegészítőként kezében bőrönd, fején kalap, lábán gumicsizma. Tudni illik róla, hogy piros kalapja alatt lekváros kenyeret tart, hátha éppen rátör az éhség és nehogy ne legyen mit ennie.

 
Pudsey Bear sárga bundában, piros pettyes kötéssel a fején az angliai kórházak beteg gyermekek jótékonysági alapítványának mackója 1980 óta. Megvásárlásával támogatják a beteg gyerekek gyógyulását. Népszerűsége töretlen, láttára jókedvünk kerekedik, betegségünk hamar tovaszáll.
Napjainkban már szerte a világban készítenek mackókat Kínától egészen Indonéziáig. Néhány egyszemélyes kézműves, magánvállalkozó is elindult a maga mackós útján: az egyik legrégebben működő amerikai gyártó a stuffingtoni Bear Factory, mely 1959 óta létezik.

 
2006-ban újszerű kezdeményezés volt, és azonnal fel is lendítette a mackó eladások számát a csináld-magad mackó. Az egyik legismertebb ilyen a Build-A-Bear Workshop, ahol kiválaszthatod a macid bundáját, majd magad tömheted ki, egy kicsi piros szívecskével pedig lelket lehelhetsz bele.
Mert egy Medvének, Macinak, Bruminak LELKE van. Ezért is van az, hogy ha Rád néz, az bizony szerelem első látásra. Bár azt hiszed, Te választod ki Őt, ez pont fordítva történik. A szerelem pedig egy életre szól, úgyhogy alapszabály: hogy medvét nem adunk el, nem válunk meg tőle, kivéve, persze, ha ez lélek-gyógyászati célból történik. Árva medvét pedig befogadunk, magára nem hagyunk.

Szóval, hazamenvén nosza elő a Macikkal!

[ Kadelka Andrea ] 2018-02-14 08:35:00