Születésnapi levél - Kamuti Jenőnek
80 éves a Nemzet Sportolója
Az „ezüst-herceg” közben orvosi diplomás lett, kitűnő sebész vált belőle, a MÁV kórház igazgatójaként lett (aktív) nyugdíjas. A sport terén, pedig Magyarországon elsőként UNESCO Fair Play-díj kitüntetésben részesült. A napokban a Nemzet Sportolójává választották. Hihetetlen – 80 éves! – Kadelka Lászlótól
Drága Jenci!

1957-ben ülök az Apáczai Csere János általános iskola és gimnázium 8/A matek óráján, amikor megszólal az iskolarádió. Rendkívüli esemény, hiszen óra közben ilyen addig nem fordult elő, az igazgató helyettes örömteli hírt közöl: iskolánk gimnáziumának végzős tanulója Kamuti Jenő Párizsban, a vívó világbajnokság csapatversenyében világbajnok lett, amelyhez gratulálunk és büszkék vagyunk rá!

 
Ekkor tudtam meg, hogy az általam ájult tisztelettel nézett „Jenci” a BVSC (Budapesti Vasutas Sport Club) vívótermében, nemcsak club, hanem iskolatársam is. Ott és akkor született az elhatározás: Jenci a példaképem! Még nagyobb áhitattal néztem, ahogy Bay Bélával a mesterével iskolázott. Igyekeztem mozdulatait utánozni, kiváltképp fantasztikus lábmunkáját – ami a nem túl magas vívóknál – rendkívül fontos.
Időnként a felnőttek Nedeczky Lacibácsi vezetésével súgtak-búgtak valamit a Jenci papájával kapcsolatban, amit mi gyerekek nem nagyon értettünk, egy elkapott mondatfoszlányból annyit tudtunk „Jenci az édesapja életéért vív.”

 
Telt-múlt az idő, Jenci sikert sikerre halmozott – bár minden komoly versenyen második volt -, el is nevezték „ezüst-hercegnek”. Közben orvosi diplomás lett, sok más vívónak példát mutatva (pl. Fenyvesi Csaba) kitűnő sebész vált belőle. A sport terén, pedig Magyarországon elsőként UNESCO Fair Play-díj kitüntetésben részesült. Ez azért is érintett közelről, mert időközben engem a színház világa „beszippantott”, ahol egy másik kiváló sportember a több nyelven beszélő Zsolt István a hajdani kitűnő labdarúgó játékvezető is ebben az elismerésben részesült. Jó érzéssel töltött el a tudat, hogy életem két meghatározó példaképe viseli (hosszú ideig csak Ők ketten) ezt a rangos elismerést.

 
Jenci időközben a pástról kiöregedve sport diplomataként kamatoztatta tapasztalatai. A nemzetközi sportélet egyik meghatározó személyisége lett, nemcsak a vívás világában, hanem a NOB-ban, a MOB-ban a nemzetközi Fair Play bizottság elnökeként öregbíti a magyar sportolók tekintélyét.

Az orvoslásban is egyre sikeresebb lett, végül a MÁV kórház igazgatójaként orvos-generációkat nevelt fel. Amikor Zsolt István is kórházba kényszerült Jencinek köszönhetően meghosszabbodott az élete, amelyet ezúttal is hálásan köszönök!
A BVSC vívó szakosztálya számon tartja egykori arra érdemes tagjait. Évente találkozót szervez az egykori szintén kitűnő vívó Boros Péter. Számon tartják a „művész-világba szakadt” hajtani versenyzőit; Cserhalmi György, és Szacsvay László a Nemzet Színészei – hogy csak a legismertebbeket említsem.

 
Kedves és megható emlékem, amikor a 200 éves Magyarnyelvű Színjátszás évfordulóján a budai várban általam szervezett esemény vége felé egy vívó-küldöttség hangos skandálással gratulált a Hilton bejáratánál – mint később megtudtam, Jenci szervezésében.
Amint hírét vettem, hogy a Nemzet Sportolója lett azonnal hívtam és könnyekig meghatva gratuláltam.

Évek óta nem Budapesten élek. A minap a Keleti Pályaudvar Dózsa György úti bejáratánál egy elegáns emléktáblára lettem figyelmes.

 
Jencikém, Isten tartson meg köztünk sokáig, jó egészségben !

Ölel Kadelka Laci

2017-09-17 00:00:00