Velence túl a félidőn, díjesélyes ír filmmel
George Clooney most rendezőként jelent meg a fesztiválon, de az ünneplés nem annyira a filmjének szólt, mint bevonulásának ikergyerekeivel és körülrajongott feleségével, Amallal. A fesztiválok történetének egyik leghosszabb tapsorkánját viszont Michael Caine aratta le.
Egy abszolút Arany Oroszlánra esélyes film az ír Martin McDonagh készítette Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Három plakát Ebbing szélén, Missouriban). Egy anya áll a történet középpontjában Frances Mac Dormandì nagyszerű alakításában, aki egy nap három óriásplakátot helyez ki Ebbing városka bejárataihoz, hogy tudassa mindenkivel, beleértve a sheriffet is (Woody Harrelson), hogy hét hónap telt el a 17 éves lánya megerőszakolása és meggyilkolása és az áldozat felgyújtása óta, és még senkit nem tartóztattak le az ügyben. Természetesen az eset kirobbanása sok lelkiismereti kérdést vet fel és indít el egy sor tisztázandó körülményt, amelyek olykor az asszony javára máskor ellene szólnak és beláthatatlan következményekkel járnak. A műben hatásosan keverednek a komédia, a thriller és a tragédia elemei, erőssége a lüktető dialógus és a dramaturgiai hatások. A színésznő igen elégedett volt a szerepével, így nyilatkozott a vetítést követő sajtótájékoztatón: “Martin nagyon ért hozzá, hogyan váltakoztassa a megindítót az iróniával, mestrien keveri a melankóliát és a szórakozást. Egy színész számára nagyon fontos a jó forgatókönyv, és ez kiváló volt, színtiszta irodalom, semmi más dolgunk nem volt, mint szörfösként siklani a szövegen.”

 
A rendező így idézte fel a történet kialakulását: “Körülbelül húsz évvel ezelőtt láttam három ilyen plakátot. Akkor átfutott rajtam, vajon ki tehette ki – de aztán el is felejtettem. Sok évvel később egyszer csak eszembe jutottak a plakátok és elképzeltem, hogy egy anya lehetett a szerzője. Sok férfias film után egy erős női karakter született meg bennem. Egy dühös anya nem lehetett más számomra csakis Frances. De Mildred nem hősnő, hanem egy nagyon összetett személyiség. Több emberrel beszélgettem, akik elvesztették a gyermeküket és azon tűnődtem, mennyire elképesztő, hogy van szavunk az özvegyre, az árvára, de arra a szülőre, akinek meghal a gyereke, nincs. Ilyesminek nem is szabadna megtörténnie. A színésznő még hozzátette: “Mildred olyan nő, aki nem tud sírni. Meggyőződésem, hogy mindaz, amit tesz, azért teszi, mert nem képes rátalálni saját érzékenységére, nem találja a kulcsot érzelmeihez. Könnyebb számára elhajítani egy molotov koktélt, mint zokogásban kitörni. A düh és a szeretet már lejáratott szavak, ezeket az érzelmeket könnyedén lehet manipulálni, annyira, hogy léteznek tanfolyamok, ahol megtanítják a harag kezelését .Mildredet a fájdalom és a féktelenség mozgatja, a legőszintébb és legösztönösebb érzelmek.
Nem hanyagolhatjuk el a sheriff szerepében Woody Harrelsont és az alkoholista, rasszista rendőr szerepében Sam Rockwellt. Minden eddigi alakításuknál nagyobbat nyújtanak. Kétségtelen, hogy mind a sajtó mind a közönség ez idáig ezt a filmet szereti legjobban.

 
Viktoria királynő korába visz vissza Stephen Frears alkotása, a Viktória királynő és Abdul. A fiatal indiai titkár és az idős királynő között egyre elmélyülő barátság szövődik, amit az udvar természetesen nem néz jó szemmel és megpróbálja szétszakítani ezt a kapcsolatot. A történet valós tényeken nyugszik, Abdul egykori naplója szolgáltatta az alapot. A rendező arra a kontrasztra épített, ami az alázatos indiai ártatlan érzelmei és a hipokrita, opportunista királyi környezet között feszül. Lehet, nem ez a legjobb alkotása Frearsnek, de egy mindenki számára élvezhető filmet készített.

 
A Suburbicon (Külvárosi) olyan helyként jelenik meg az ingatlanreklámokban, mint maga a paradicsom. Egy nap beköltözik a fehér lakosok közé egy színesbőrű család, amelyet azon nyomban ellenséges légkör fogad. A jó amerikaiak eközben nem veszik észre, hogy a villanegyed egyik házában egy jó családapa (Matt Damon) épp felesége meggyilkolását szervezi, hogy felmarkolja a biztosítási pénzt, és a meggyilkolt feleség húgával (mindkét szerepben Julianne Moore) folytassa életét. Eredetileg a Coen fivérek forgatókönyve nem tartalmazott olyan politikai felhangokat, mint amilyeneket Clooney szükségesnek vélt filmjében megjeleníteni. A közönség nem is annyira a filmet, mint a rendező-színészt magát részesítette meleg fogadtatásban, amikor megjelent teljes életnagyságban a Lidón, felesége, Amal és két kis ikergyereke társaságában.

 
A My generation-ban (Az én generációm) Sir Michael Caine mesél narrátorként és főszereplőként a hatvanas évek londoni popkultúrájának születéséről. Beatles, Twiggy, Mary Wuant, Rolling Stones fekete-fehérben, s maga Caine és a producer, Simon Fuller jegyzik a vágói munkát is David Batty rendező oldalán. Hat év munkájának gyümölcse került most a velencei közönség elé. “Londonban nőttem fel – meséli Caine – és mindig azt hallottuk a szüleinktől, hogy a régi szép időket emlegetik, amikor még a munkásosztály először a történelemben végre fontos szerephez jutott. De hát mi volt abban olyan szép? Aztán jöttek a hatvanas évek vége felé a kemény drogok, a mozgalmárok szétszéledtek, és felbomlott minden. A világ örökre megváltozott. Mi, fiatalok annak idején nem sms-ezgettünk, hanem szemtől szemben beszélgettünk egymással és ez sok kreativitást szabadított fel bennünk. A személyes találkozások lehetővé tették az igazi eszmecserét.”
Ilyen hosszú és forró üdvözlést a fesztiválok történetében nem sokszor jegyezhettek fel, mint ami már a vége-főcím alatt kirobbant és egyértelműen Caine-nek, a színésznek szólt, őt ünnepelte a publikum szűnni nem akaró tapssal.

Velencéből Vincenzo Basile Polgár
(fordított Máté Judit)

Video

2017-09-07 08:00:00