Születésnapi levél – Zsolt Istvánnak
A labdarúgó pályán már találkoztunk, eszembe nem jutott volna, hogy vitassam, akárcsak rosszalló arckifejezéssel valamelyik ítéletét. Határozott volt, ellentmondást nem tűrően bíráskodott. (Temesvári Miklóstól)
Az igazi megismerkedés 1977-ben a ferihegyi repülőtéren történt, amikor a FIFA megbízásából, az un.”jószolgálati” program keretében indultunk Colombóba, Sri Lanka fővárosába. A világhírű játékvezető Zsolt István, Dr. Balthazár Lajos az OTSH főosztályvezetője, Dr. Farkas Endre az FTC orvosa és jómagam, mint a DVTK „fakó” edzője (tartalékcsapat) együtt szálltunk fel arra a gépre, amely először Sri Lankára, majd Malaysiába vitte a magyar instruktorokat.

Üdvözlöm Zsolt Úr!

Engedje meg, hogy szabad utat engedjek az emlékezésnek, ami 35 év távlatában sem tűnik egyáltalán nehéznek. Azt mindjárt észrevettem, hogy a „baráti kézfogások” nem sok időt rabolnak el az együtt töltött időből. Anglomán viselkedése néhány emberben ellenszenvet váltott ki, főleg azoknál, akik nem ismerték az angol szokásokat.

Három lépés távolságot tartó stílusa némi-nemű szigort sugárzott Önből.

Mint fiatal tapasztalatlan utazó többször kerültem szigorú tekintete és kritikus megjegyzései tüzébe.

 
Nem rejtette véka alá véleményét, mindig tudta mi fontos és mi nem. Akkor, pillanatnyilag néhányszor kényszernek, kellemetlennek tartottam az elvárásait, a kevés szabadidő meghatározott program szerint való eltöltését. Útólag viszont egyáltalán nem bánom, hogy így történt, mert az egyébként kemény munka mellett, az illető ország kultúrájába, szokásaiba is sikerült betekintést nyerni, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Személy szerint sokat köszönhetek Zsolt Úrnak, Önnek is része volt abban, hogy az „anonymus” státuszból hamarosan ismert edző lettem. Önnek köszönhetem, hogy kapcsolatai révén eljutottam Liverpoolba és három héten keresztül testközelből figyelhettem (tanulmányoztam) a 80-as évek szupercsapatának szakmai munkáját, a klub felépítését, az igazi profi mentalitást.

Élmény volt az Ön társaságához tartozni, feledhetetlen lábtenisz csaták a korszak top játékvezetőivel, zrikák - minden jelenségre, történésre azonnal volt valamilyen reagálása, megjegyzése -, amely soha nem volt sértő, hanem egy utánozhatatlan humorérzékkel megáldott ember megnyilvánulása.

Nem tudtam, hogy súlyos gyógyíthatatlan beteg, 1991-ben hosszabb időre külföldre utaztam, a repülőtéren egy újság híradásából értesültem haláláról. Nyugodjon békében, én mindig emlékezni fogok, soha nem felejtem el.

Temesvári Miklós

2012-06-27 06:08:00