Jótékonysági árverés a VOLT Fesztivál szervezésében
A VOLT Fesztivál felkérésére hűtőszekrényt, mosógépet, mikrosütőt és biciklit alakított műtárgyakká ef. Zámbó István festőművész. Az alkotásokra október 4-15. között a Vatera.hu aukciós oldalon lehet licitálni, a bevételből hátrányos helyzetű gyerekek művészeti oktatását támogatja a VOLT és a művész.
Igazán különleges árverésnek ad otthont október 4-15. között a Vatera online aukciós portál (www.vatera.hu/voltfesztival). A legnépszerűbb vidéki kulturális esemény, a VOLT Fesztivál (www.volt.hu) felkérésére ef. Zámbó István festőművész az idei VOLT-on értékes, új háztartási eszközöket “alakított át” műtárgyakká. Bár az alkotó munka július elején, a Sopronban fesztiválozó közönség szeme láttára kezdődött meg, a művész hónapokon át szentendrei műtermében dolgozott a tárgyakon, az utolsó ecsetvonásokkal csak nemrég készült el.

Az árverés teljes bevételét az Igazgyöngy Alapítvány javára ajánlja fel a VOLT Fesztivál és ef. Zámbó István. Az Igazgyöngy Alapítvány (http://www.igazgyongy-alapitvany.hu/) kiemelten közhasznú civil szervezet, melynek elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, valamint továbbképzések, tanfolyamok szervezése pedagógusok számára.

 
“Egyrészt megtiszteltetésnek vettem a VOLT Fesztivál szervezőinek felkérését, másrészt örültem, mert szeretem az olyan szokatlan feladatokat, amelyek az én érdeklődésemet is felkeltik. A munkát a VOLT Fesztiválon kezdtem el, ahol az érdeklődő közönség is bepillanthatott a művek születésének első fázisába, befejezni azonban csak a szentendrei műtermemben tudtam, ehhez a speciális munkához ugyanis stúdió-körülményekre volt szükség.
Külön öröm számomra, hogy az árverés bevételéből hátrányos helyzetű gyerekek művészeti oktatását támogatjuk. Úgy gondolom, művészeknek, szervezőknek és mindazoknak, akik megtehetik, kötelességük támogatni a rászorulókat.”
– mondta el ef. Zámbó István festőművész.

 
“Ef. Zámbó Istvánnal évek óta dolgozunk közös projekteken. 2009-ben a rendszerváltás és a Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából egy Trabantot “öltöztettünk át” a VOLT Fesztiválon, ezt az alkotást a Terror Háza Múzeumnak ajándékoztuk. Az idei közös akciónktól azt várjuk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek művészeti támogatására igazán jelentős összeg gyűlik össze. Ef. Zámbó alkotásai igazán izgalmasra sikeredtek, már az árverés előtt is nagy az érdeklődés a gyűjtők részéről.” – nyilatkozta Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál két főszervezője.

 
Az egészen egyedi, a gyűjtők számára felbecsülhetetlen értékű műveket testközelből láthatják október 3-tól a Gödör Klubban, a Design Hét keretében, illetve ugyanitt az október 10-i WAMP-on csodálhatja meg a nagyközönség. A nyertes licitálók a műalkotásokat október 17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján vehetik át.

“Az Igazgyöngy Alapítvány a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, a berettyóújfalui kistérségben működik. Célunk, hogy a művészeti nevelés eszközével, ahhoz több területet társítva elősegítse a gyerekek személyiségfejlődését, különös tekintettel a hátrányos helyzetű apróságokra. Az alapítvány három éve speciális modellfejlesztésbe kezdett, melynek célja a mélyszegénységben, nyomorban élő, zömében cigány gyerekek integrációjának segítése. Különösen nagy öröm számunkra, hogy olyan csapat, mint a VOLT Fesztivál és a Vatera, valamint egy olyan művész, mint ef. Zámbó István fontosnak tartja ezt az ügyet.” – mondta el L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke.

 
Az ország legnagyobb aukciós portálján, a Vaterán nem ez az első eset, hogy kortárs design darabok kerülnek jótékony célból kalapács alá. 2009-ben még a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt licitálhattak a magyar divattervezés nemzetközileg elismert alkotóinak egy-egy exkluzív darabjára a felhasználók.

2010-10-05 15:02:00