Páros Portrék
Pécsi Kisgaléria
A Páros Portrék című kiállítást, a Pécsi Kisgalériában, 2010. május 29-én 17 órakor megnyitja, Várkonyi György művészettörténész. A tárlat megtekinthető június 20-ig.
 
A 2010-es kiállítási évad eseményei Pécsen a szokottnál jóval nagyobb nyilvánosság előtt fognak zajlani. Az EKF mozgalom helyi változatának minden közismert fonáksága ellenére a program olyan közönséget fog nagy tömegben a városba vonzani, amely valóban kíváncsi a hely értékeire. Ez az alkalom rendhagyó lehetőség a pécsi művészek számára, hogy alkotóközösségként is elhelyezzék magukat és teljesítményeiket egy szélesebb dimenziókkal bíró, nemzetközi koordináta-rendszerben.

 
Részben ilyen elképzelések nyomán határoztuk el egy csoportos kiállítás megszervezését! A kiállítás a felkért pécsi, vagy pécsi kötődésű művészek párban egymásról készített alternatív portréiból fog állni. A meghívás személyre szól, de nem tartalmaz semmilyen megkötést a párválasztással kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a felkért művészek a meghívottak körén kívül is választhatnak maguknak partnert. A lényeg, hogy a párt alkotó felek egymásról készítsenek portrét. A portré kifejezés ebben az esetben nem műfaji meghatározást jelöl, pontosabban nem jelent feltétlenül műfaji meghatározást. Általánosságban olyan művet értek alatta, amely művészi eszközökkel ad hű képet a kiválasztott modell személyiségéről. Mérethatár, illetve eszköz-és anyagválasztást korlátozó feltétel éppen ezért nincs, a kiállítandó művek valószínűleg párosával, egymás mellett lesznek elhelyezve.

 
Reményeink szerint a kiállítás nem csupán a pécsinek mondott képzőművészeti élet sajátos összefonódásairól, viszonyairól ad majd őszinte pillanatképet, hanem egyúttal érvényes választ is a portré műfaj jelenét, XXI. századi alakváltozásait érintő szakmai kérdésekre.

 
Meghívott résztvevők illetve párok:

1. Szentgróti Dávid, Völgyi Gábor,
2. Sudár Péter, Földesi Barna,
3. Knyihár Amarilla, Horváth Lilla,
4. Böszörményi István, Mátis Rita,
5. Nyári Zsolt, Kotormán Norbert,
6. Horváth M. Zoltán, Kuti László,
7. Pokorny Attila, Könyvásó László,
8. Ernszt András, Somody Péter,
9. Kalmár Lajos, Lukács József,
10. Körtvélyesy László, Harnóczy Örs,
11. Gyenis Tibor, Gellér B. István,
12. Gellér B. István,Valkó László,
13. Somody Péter, Losonczy István,
14. Merész Máté, Kotormán Ábel,
15. Tolvaly Ernő, Lengyel András,
16. Fodor Pál, Egle Anita,
17. Nyilas Márta, Horváth Gábor,
18. Kiss Endre, Pinczehelyi András,
19. Ficzek Ferenc, Kismányoky Károly

[ Gamus Árpád ] 2010-05-28 06:02:00